pagina 1

About me:


Rob Van Roy... de deejay


Rob Van Roy...werd geboren op 15 december 1960 te Oudenaarde als Jan Vanmaercke en dat was niet zo maar een dag, maar wel een dag die de geschiedenis zou ingaan als de dag dat Koning Boudewijn en Koningin Fabiola elkaar het "jawoord" gaven in de Sint-Michiels en de Sint-Goedele kathedraal te Brussel.

Helaas heeft het niet mogen zijn want de uitnodigingen voor het bijwonen van de plechtigheden naar aanleiding van de verschillende vieringen in 1991 (60/40) op het Koninklijk Paleis te Brussel zijn ergens met de nadruk op “ergens” blijven liggen tussen de één of andere stapel nog te behandelen administratie op het plaatselijke gemeentehuis van Kluisbergen...!

Nog even meegeven dat in de gemeente Kluisbergen twee personen wonen op amper 500m van elkaar met bijna identiek dezelfde voor-en achternaam: Jan Vanmaercke en Jan Vanmarcke. Het eigenaardige is dat beiden blijkbaar opgegroeid zijn met een microfoon. Lang voor Jan Vanmaercke experimenteerde met radiotoestanden had Jan Vanmarcke al uitzendingen in de ether geslingerd.

Jan Vanmaercke’s jeugdjaren bij vader Etienne (beter gekend als “Piet Tuborg”) en moeder Jeanine Holvoet
(beter gekend als “Bruintje”) speelden zich af te Ruien eerst in de Buissestraat en later in de Boskouter (recentelijk gewijzigd in de Berkendreef). Ruien zou later bij de fusie in 1976 van de gemeenten in Vlaanderen een deelgemeente worden van Kluisbergen (waartoe ook Berchem, Kwaremont en Zulzeke behoren). Al op vroege leeftijd raakte Jan gebeten door de muziekmicrobe en liep altijd ergens wel met een “portatiefje” te luisteren naar Radio Veronica (dat voor het eerst van zich liet horen toen Jan zes lentes telde) en later naar Radio Mi Amigo en Radio Noordzee.

Jan Vanmaercke doorliep het kleuterklasje en de lagere school aan de gemeentelijke basisschool "De Pacht" in Ruien en daar kwam al aan het licht dat hij praatvaardig was, want in zijn rapporten kwam al vaak de opmerking dat hij een "grote babbelaar" was...! Toen hij in het 6de leerjaar verzeilde bij meester Cyriel Vannieuwenhove (†2008) kreeg hij de smaak te pakken om in een microfoon te spreken en altijd met een koptelefoon rond te lopen...helaas was het voor de Franse les ! Toen de meester zich af en toe eventjes afzonderde mochten de medeleerlingen al dan niet meegenieten van zijn deejay - imitaties. Jan werd echter een paar maal betrapt door meester Vannieuwenhove en mocht bij wijze van straf vaak het podium op om presentatie te doen op menig schoolfeestje, wat hij maar al te graag deed…!

De volgende stap in zijn leven werd meestal door alle weer en wind afgelegd met het “fietske” richting Avelgem waar hij school liep aan het Koninklijk Atheneum aan de Oudenaardsesteenweg 20. Overigens was dit fietske een unicum in de streek want het was uitgerust met richtingsaanwijzers ! Een opleiding disc-jockey bestond er spijtig genoeg niet, dan maar de eerste drie jaar moderne afgehaspeld om de laatste drie jaar richting economie te volgen. Naast de piratenstations dweepte hij toen ook met Radio 2 want daar waren ze op de proppen gekomen met de BRT Top 30 (destijds gepresenteerd door Paul Verbrugghe) en daar droomde hij van om ook zo iets te kunnen presenteren. Naast de hitparade behoorde ook "Vrij Af" met Gust Decoster tot zijn lievelingsprogramma’s.

Tijdens het schoollopen in Avelgem werd er al eens geëxperimenteerd op woensdagnamiddag stiekem op zolder bij dokter Debakker in de Stationsstraat aldaar. Daar werd op de bovenverdieping een muzieklokaaltje ingericht met twee afgedankte platenspelers, een oude versterker en een derdehands Tandy mengertje. Samen met klasgabber Filip Casteur bracht men aldaar de aanwezige (en dat waren er week na week steeds meer) schoolvrienden en uiteraard ook vriendinnen al vlug aan de dans met voornamelijk de “slowplaten”die er schering en inslag waren...dat was de periode van de eerste kus en de kalverliefdes, kortom een leuke tijd !

Op zijn 16de werd hij gevraagd om een communiefeestje te draaien boven op de Kluisberg in de ondertussen al lang verdwenen zaal "Plaza" (van Witse Deman) naast "Gasthof Palace". Blijkbaar werd dit eerste optreden als deejay gesmaakt want al vlug kwamen er heel wat contracten voor onder meer (huwelijks)verjaardagen en communiefeesten binnen. De eerste installatie waarop Jan de platen draaide bestond uit twee tweedehands gekochte platenspelers Lenco L-75, een Realistic 6 kanaalmengertje en een Philips cassettedeck (voor de jingletjes). Bij de ouders van vriend Rudy Vangeersdaele (van de toenmalige platenzaak met faam in Ruien) leende hij een Schneider voorversterker- versterker samen met een set luidsprekers.

Het debuut van deejay Rob Van Roy: het opluisteren van een communiefeest in de reeds afgebroken feestzaal "Plaza" op de Kluisberg mei 1976

Deze discobar avant la lettre werkte wel zoals het zou moeten zijn doch al die losgekoppelde elementen waren nu echter geen zicht. Er werd uitgekeken naar een aangepast meubel en gevonden bij Christiaan Dewaele – de eigenaar van de toenmalige discotheek “de Punch” gelegen aan de Doorniksesteenweg te Avelgem die aan alle lokale deejays installaties verhuurde en een aantal niet langer gebruikte discomeubels van de hand deed. Alles paste er netjes in. Helaas was het meubel te groot om het thuis te stapelen en dan werd maar een locatie gezocht en gevonden in de boerderij van vriend Geert Maes beter gekend onder de deejaynaam Geert Van Dyck gelegen aan de Buissestraat te Kluisbergen (Ruien). Tijdens de week kon daar geoefend worden in het vakkundig aan elkaar praten van de platen en uiteraard werden de nieuwe singles getest. Een eigen tweedehands versterker werd aangekocht, een Philips van 2x120 W met een koppel "huizengrote" zelfgemaakte grijze luidsprekers van 500watt rms gemaakt door de luidspreker-master himself Stefaan D'Haeye beter gekend als deejay Stefano die ook zorgde voor een Beyer microfoon en een Stanford pro-mixer (destijds het van het in deejayland).

volgende